Babka barwna

Polecam tą babkę szczególnie osobom, które nie za bardzo lubią piec. Łatwa w wykonaniu,
 każdy będzie potrafił ją wykonać :)








Składniki:
      • 2 czubate szklanki mąki pszennej,
      • 5 jaj,
      • 1 ½ szkl. cukru, 
      • ¾ szkl. oleju,
      • 1 szkl. wody
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
      • 1 kisiel cytrynowy lub brzoskwiniowy,
      • 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy),
      • 1-2 łyżki kakao,
      • zapach waniliowy.
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem przez około 5-10 minut i nadal ucierając dodawać naprzemiennie po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę ubitą z białek i aromat.
  3. Podzielić ciasto na 3 części. Pierwszą wymieszać z kisielem cytrynowym, drugą – z wiśniowym, a trzecią z kakao. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką wlać najpierw masę kakaową, na nią – cytrynową i na wierzch – wiśniową.
  4. Pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze, nawet 160ºC.
  5. Następnie piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, pozostawić do przestudzenia, polać polewą i udekorować. 

Komentarze

Popularne posty