Barszcz czerwony

Barszcz czerwony robię nie tylko na Wigilię :) raz w miesiącu musi być zrobiony :) Do barszczu można dodać dwa kwaśne jabłka. 
Ja przyprawiam do smaku odrobiną barszczu w proszku :)


Składniki:
  • 1 kg buraków,
  • 2 l wody,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 500 ml zakwasu buraczanego,
  • 2 kwaśne jabłka (można nie dodawać),
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
✓Jeżeli chcemy zrobić więcej barszczu to kupujemy więcej niż 1 kg buraków i nalewamy tyle wody, żeby przykryła nam wszystkie warzywa :) 

Przygotowanie:

  1. Buraki i włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry. Dodaj do garnka. Zalej wodą w dużym garnku (trochę ponad warzywa). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz w ziarnach oraz obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. 
  2. Podgrzewaj całość na małym ogniu około 45 minut, aż warzywa zmiękną.Po upływie tego czasu przecedź barszcz, dodaj do niego zakwas. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Dopraw pieprzem, solą oraz cukrem. Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty