Drożdżówki z domowym budyniem
Pyszne mięciutkie bułki wykonane z ciasta drożdżowego. Z własnym budyniem wyszły idealne :) Pracochłonne, ale efekt zadowalający. Polecam :)
Składniki :
Na początku przygotuj budyń zgodnie z moim przepisem:
Składniki na budyń :
Przygotowanie budyniu:
Utrzyj żółtka z cukrem na białą,
puszystą masę. Wsyp cukier wanilinowy i jeszcze przez chwilę ucieraj.
Dodaj 100 ml mleka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Zagotuj 400
ml mleka i połącz składniki. Pamiętaj, żeby gotować całość na małym
ogniu, bez przerwy mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, przełóż ją do
sporej salaterki i natychmiast połóż na niej folię aluminiową. Ten
zabieg zapobiegnie powstaniu kożucha, który jest całkowicie zbędny. Po
przestudzeniu odłóżcie budyń do lodówki i użyjcie go np. do drożdżówek.
Następnie należy rozpuścić
masło(100 g)i odstawić do przestudzenia. W międzyczasie przygotować
rozczyn. Wlać do garnuszka pół szklanki mleka (ok 75ml), wsypać łyżeczkę
mąki i łyżeczkę cukru oraz pokruszyć drożdże (25g). Mieszać do
rozpuszczenia i zostawić do podrośnięcia
Do letniego mleka (250 ml) wlać
rozpuszczone masło, roztrzepane jajko. Przesiać mąkę (500g), wsypać
cukier (75g), pół łyżeczki soli i wlać zaczyn. Wyrabiać tak długo, aż
ciasto zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu uformować kulę, włożyć
do wysypanej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej
objętości.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i odstawić do ponownego wyrośnięcia
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki za pomocą np. szklanki.
Wypełnić dołki przygotowanym wcześniej budyniem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
Gotowe polukrować i oprószyć np. wiórkami kokosowymi.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i odstawić do ponownego wyrośnięcia
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki za pomocą np. szklanki.
Wypełnić dołki przygotowanym wcześniej budyniem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
Gotowe polukrować i oprószyć np. wiórkami kokosowymi.
Wyglądają pięknie. Idealne na zimowe wieczory przy herbatce :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, są najlepsze :) można ròwnież budyń zastąpić serem, lub makiem :)
UsuńZrobiłam dziś synkowi do przedszkola :) wszystkie rozdał kolegom i koleżankom z grupy :) bardzo wszystkim smakowały :) następnym razem zrobię z jabłkiem lub z mrożonymi truskawkami i kruszonką :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam!
Usuń