Dżem wiśniowy

 
Konfiturę z wiśni robiłam pierwszy raz i wyszła pyszna! :)Więc mogę śmiało wam polecić mój przepis ;)  Konfitura jest leciutko kwaskowa i bardzo smaczna. 
Lubię ten przepis, bo nie trzeba męczyć się 
z nim kilka dni - jest
ekspresowy :) 



Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
Przygotowanie:
Świeże , dojrzałe wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Owoce z cukrem smażymy w płytkim rondlu na małym ogniu, od czasu do czasu bardzo delikatnie mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia garnek zestawiamy z ognia, studzimy, zdejmujemy pianę i ponownie podgrzewamy. Całą procedurę powtarzamy 3-5 razy. Na koniec zbieramy pianę z konfitur i jeszcze gorące przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Aby mieć pewność, że słoiki dobrze się zamkną, możemy je ustawić do góry dnem :)

Komentarze

  1. Szkoda że musimy na wiśnie poczekać do lata :( Ale na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty