Gofry z bitą śmietaną

Pierwszy raz w życiu robiłam gofry… może dlatego, że nie miałam gofrownicy i niedawno ją dostałam na urodziny od moich przyjaciółek ;) Gofry wyszły pyszne i puszyste. Polecam ten przepis! 


Składniki (na mniej więcej 12 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie : 
  1. Oddziel żółtko od białka.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, 0,5 łyżki cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Dodaj olej, mleko i żółtko, wymieszaj mikserem na gładką masę.
  3. Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z ciastem.
  4. Gofrownicę mocno rozgrzej, wlej do niej porcję ciasta i smaż ok. 4 minut.
  5. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru waniliowego.
  6. Chrupiące gofry podawaj ze śmietaną i owocami.


Komentarze

Popularne posty