Jabłecznik zwyczajny

Jesień coraz bardziej daje o sobie znać, a jak wiemy o tej porze roku na drzewach królują jabłka. Możemy zrobić z nich rozmaite dania, przetwory i słodkości. Tym razem postanowiłam poczęstować moją rodzinę tradycyjną szarlotką
  



Składniki : 
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania ciasta.
Nadzienie : 
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny.
RADA : SKÓRKĘ STARTĄ Z CYTRYNY W NADZIENIU MOŻESZ ZASTĄPIĆ 1 ŁYŻECZKĄ CYNAMONU :)
Przygotowanie : 
  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku, roztapiamy na minimalnym ogniu, aby się nie przypaliło. Studzimy.
  2. Do wystudzonego tłuszczu wsypujemy cukier, ucieramy, aż się całkiem rozpuści. Dodajemy kolejno jajka, wciąż ucierając. Masę łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia. Do natłuszczonej formy przekładamy 1/2 ciasta.
  3. Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Masę owocową mieszamy z cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  4. Na ciasto w formie wykładamy nadzienie, przykrywamy je pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Jabłecznik wyjmujemy i studzimy.
  5. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty