Kurczak faszerowany kaszą

  Pyszny i soczysty kurczak. Cała rodzinka zadowolona ;) Podajcie taki obiad na niedziele lub na święta. Najlepiej smakuję z buraczkami na ciepło i kluskami śląskimi :)
 



Składniki: 
  • kurczak- 1,7 kg,
  • kasza gryczana- 1 szklanka,
  • bulion drobiowy- 2 szklanki,
  • 1 cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • cząber- 3 łyżki,
  • majeranek, słodka papryka- po 1 łyżeczce,
  • rozmaryn, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy- 6 łyżek.
Przygotowanie: 
  1. Kaszę na farsz ugotuj w bulionie. Cebulę posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju z posiekaną natką, jajkami, rozmarynem, łyżką cząbru i pieprzem. Połącz z kaszą.
  2. Resztę oleju wymieszaj z pozostałym cząbrem, majerankiem, pieprzem, słodką papryką i posiekanym czosnkiem. Natrzyj kurczaka, nadziej farszem. Zepnij otwór, ułóż kurczaka na blasze. Wstaw do piekarnika, piecz 20 min w temp. 200 stopni C, przykryj folią aluminiową i piecz 2 godz. w temp 170 stopni C, polewając co jakiś czas wodą. Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty