Makaron alla amatriciana

Amatriciana – włoski sos do makaronu na bazie 
podsmażonego, drobno pokrojonego boczku, pomidorów. W 
Rzymie sos ten nazywany jest matriciana
Najlepsze spaghetti, w naszym domu bardzo często gości :) 
Całość posypcie pietruszką ;)





Składniki: 
  • makaron spaghetti- 400 g
  • boczek wędzony- 280 g
  • puszka pomidorów w zalewie
  • czosnek- 2 ząbki
  • cebula- 1 szt.
  • olej rzepakowy- 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie cukier do smaku :)
Przygotowanie: 
  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć boczek, czosnek i cebulę. Usmaż na rumiano.
  2. Dodaj rozdrobnione pomidory razem z zalewą i kilka łyżek wody, przypraw solą i pieprzem (możesz dodać też szczyptę cukru), duś przez 10-15 minut.
  3. W tym czasie ugotuj makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu), odcedzony przełóż na patelnię, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj, przełóż na talerze.
Jeśli wybierzesz tłusty boczek, zrezygnuj z oleju.

Komentarze

  1. Kozystalam z tego przepisu i spageti wyszlo bardzo dobre i czesto je robie bo bardzo lubie spageti ala matrczjane.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty