Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym.

Od tego dania zaczynałam. Nic trudnego, makaron z tego przepisu wychodzi przepyszny :)
 


Składniki: 
  • 1 opakowanie grubego makaronu (penne, świderki, tagliatelle itd.),
  • 3 filety z kurczaka,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • duża śmietana 18%,
  • 20 dag startego żółtego sera,
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka,
  • olej, oliwa z oliwek i łyżka masła do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, a kurczaka w kostkę. Mięso, przyprawiamy papryką, czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Na jednej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso, na drugiej oliwę z masłem i smażymy cebulę. 
  2. Gdy cebula zmięknie dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Kiedy cebula i pieczarki są już miękkie, dodajemy podsmażonego kurczaka. Sos przygotowany ze śmietany, startego sera, pieprzu i czosnku granulowanego dodajemy na patelnię, dokładnie mieszamy i zostawiamy na ogniu przez ok. 7 minut.
  4. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Komentarze

Popularne posty