Makaron ze szpinakiem i kukurydzą

  Prosty i szybki przepis na smaczny obiad ;) 





Składniki:
  • 300 g makaronu razowego (świderki lub innego),
  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1 paczka świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 150 g żółtego sera,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczaka. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak.
  3.  Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, wlewamy śmietanę, ścieramy ¾ sera (pozostała część zetrzemy na gotowe danie) i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż danie lekko się zagotuje. Gotowy sos przelewamy na makaron, posypujemy serem.

Komentarze

Popularne posty