Murzynek ze śliwkami

 
Pyszne czekoladowe ciastko z kwaśnymi śliwkami:) Również dobre będzie z innymi owocami na przykład z gruszkami. Polecam :)
 



 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 600 g śliwek,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

  1. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i kakao, wlej olej i 1/3 szklanki wody, rozpuść (nie gotuj) i ostudź.
  2. Do masy dodawaj, cały czas mieszając, po jednym żółtku, po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubij na sztywno pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Śliwki wypestkuj.
  3. Tortownicę (śr.26-28 cm) natrzyj tłuszczem, wysyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto. Na wierzchu rozłóż przekrojone na pół śliwki. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego!!

Komentarze

  1. Można zrobić to ciasto z brzoskwiniami? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) można z brzoskwiniami, gruszkami lub truskawkami :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty