Muszle

Muszle ze szpinakiem i fetą

Kolejna propozycja na przepyszny obiad :) Na zdjęciu widzicie parę muszelek w pomarańczowym kolorze, ponieważ zabrakło mi farszu szpinakowego i jest zrobiony farsz z szynki i sera z ketchupem ;) 




Składniki
  • 400 g szpinaku,
  • 1 opakowanie makaronu duże muszelki,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 50 g mozzarelli w wiórkach,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szkl posiekanych listków bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, przyprawy.
Przygotowanie
  1. Makaron wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i skrop 1 łyżką oliwy. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy.
  3. Dodaj szpinak i duś, aż liście się zblanszują ( 3-4) min. Wsyp pokruszony ser feta i listki bazylii. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni ( grzanie góra- dół ). Dno naczynie żaroodpornego posmaruj oliwą.
  5. Napełnione farszem muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp mozzarellą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ustaw piekarnik na funkcję grill i zapiekaj jeszcze 5 minut. :D

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty