Pączki z marmoladą
Moje pierwsze pączki, które zrobiłam sama od początku do końca :) Nigdy nam nie wychodziły, zawsze były spalone i surowe w środku a ten przepis jest idealny na przepyszne pączki :)
Składniki:
- 0,5 l. mleka,
- 1 kg mąki,
- 100 g drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 kieliszki wódki,
- 2 kieliszki oleju,
- 4 jajka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
- Mleko podgrzewamy. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka, następnie wsypujemy cukier i przesiewamy szklankę mąki, chwilę mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min w ciepłe miejsce.
- 4 jajka z dodatkiem dwóch żółtek chwilę roztrzepujemy.
- Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, 2 kieliszki oleju, 2 kieliszki wódki oraz przesianą pozostałą mąkę. Wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja, powinno odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
- I sposób: Po 30 min ciasto bardzo ładnie nam wyrośnie. Odrywamy małe kawałki i tworzymy małe kuleczki (wielkości mandarynki ;) ) Rozpłaszczamy ciasto i dodajemy pół łyżeczki marmolady, dokładnie sklejamy i formujemy kuleczki. Zrobione kuleczki odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
- II sposób: Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm- 1,5 cm, wyciąć szklanką kółeczka, najładniejsze pączki wychodzą wycięte ze szklanki o średnicy 8 cm. Na każdy krążek nakładamy po pół łyżeczki marmolady. Dokładnie sklejamy i tworzymy kuleczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
- Wyrośnięte pączki smażymy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Pączki wrzucamy na olej płaską częścią do góry. Ogień pod garnkiem nie może być zbyt duży, ponieważ pączki mogą nam się spalić. Smażymy na rumiano z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy.
- Pączki można posypać cukrem pudrem lub lukrem :) Smacznego!!
Piękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepiękne paczki ;)
OdpowiedzUsuńPiękne się pani udały :) moje zawsze są strasznie ciemne..😔
OdpowiedzUsuńDziękuję :) trzeba próbować , moje też przeważnie wychodziły czarne :)
UsuńŚwietne ! Jutro będę robić z budyniem i masą krówkową 😏
OdpowiedzUsuńTeż będę robić w weekend z budyniem i powidłami śliwkowymi :)
UsuńRobiłam. Najlepszy przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się ❤👍
Usuń