Zupa krem z czosnku


Poniżej przepis na pyszną zupę czosnkową : leczy przeziębienia, dodaje energii, rozgrzewa. Jej smak zależy od intensywności ząbków, która jak wiadomo zależy od pory roku :) 


Składniki : (dla 4 osób)
  • 12 ząbków czosnku (10, jeśli są naprawdę ostre lub bardzo duże),
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 50 g żółtego sera,
  • 3 kromki chleba,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu i natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie : 
  1. Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój.
  2. Podsmaż je w garnku na odrobinie oliwy z oliwek, dodaj też posiekany rozmaryn i natkę pietruszki.
  3. Po 2 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Po minucie całość zalej bulionem i gotuj ok. 15-20 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj śmietankę, ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Z chleba odkrój skórkę, miąższ pokrój w kostkę, przysmaż go na oliwie z oliwek.
  6. Gotową zupę podawaj z grzankami i odrobiną startego żółtego sera. ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty