Zupa krem z groszku


Pyszny aksamitny krem. Delikatny w smaku.




Składniki:
  • zielony groszek mrożony lub konserwowy- 1 kilogram,
  • por- 0,5 sztuki,
  • cebula,
  • ziemniaki- 4 sztuki,
  • sok z jednej cytryny,
  • groszek ptysiowy lub grzanki,
  • cukier- 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej- 3 łyżki.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw aby się rozmroził. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż aż zacznie nabierać rumianego koloru. Wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Dodaj bulionek i całość gotuj aż ziemniaki zmiękną, ok. 15 minut. Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć lecz zachować zielony kolor. Dopraw solą, cukrem do smaku. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty