Drożdżowe rogaliki z serem

Najlepszy przepis na rogaliki. Ciasto jest troszkę męczące ;) To znaczy jest bardzo luźne, rozpadające się, ale im mniej będziemy podsypywać mąką tym rogaliki będą puchate, lżejsze i miękkie przez parę dni :) Opłacało się trochę namęczyć. Efekt bardzo zadowalający! :) Polecam ten przepis na ciasto. Nadzienie można dodać różne np. marmoladę, powidła czy budyń :) Najpierw wypróbujcie te z serem. Buźki ;)






Składniki na około 50 małych rogalików:
  • 560 g mąki pszennej tortowej,
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła, roztopionego,
  • 75 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
Ponadto:
  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 żółtka,
  • 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem,
  • cukier puder do oprószenia.
 
Do rozczynu potrzebujemy:

  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Przygotowanie: 
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  2. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).
Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).


Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! :) Czy zamiast sera można dodać np. Marmolade? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty