Ciasto Katarzynka

Najlepsze ciasto na święta z piernikami. Robię go zawsze w okresie świątecznym :) 



Składniki:
 Biszkopt wg własnego przepisu z 6 jaj.
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych,
  • 2 dżemy o smaku czarnej porzeczki (ok. 325g jeden słoik),
  • 3 paczki ciastek ,,Katarzynki" bez polewy,
  • śmietana 30%  -  600g ,
  • 2 łyżki żelatyny, (u mnie 2 fixy śmietanowe)
  • 3 czubate cukru pudru,
  • czekolada biała,
  • 5 łyżek mleka,
  • wiórki kokosowe.
 Przygotowanie:
  1.  Dżemy podgrzać, dodać do nich 1/2 szklanki wody, wymieszać trzymając na małym ogniu, rozpuścić w tych dżemach 2 galaretki.
  2. Śmietanę ubić z cukrem, dodać ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody lub fixy zamiast żelatyny.
  3. Biszkopt przekroić na pół, na jedną połówkę, wylać tężejącą galaretkę, następnie ułożyć ciastka (lekko docisnąć), gdy galaretka stężeje, nałożyć ubitą kremówkę i przykryć drugą połówką biszkoptu.
  4. Rozpuścić czekoladę z 5 łyżkami mleka, polać ciasto i posypać wiórkami. Zamiast polewy ciasto można posmarować cieniutko śmietaną i posypać wiórkami.

Zamiast polewy wierzch ciasta można posmarować śmietaną.

Ciasto musi leżakować kilka godzin, aby ciastka stały się miękkie.




Komentarze

  1. Nigdy takiego ciasta nie jadłam. Koniecznie muszę naprawić ten błąd :D Dzięki za przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty