Domowe batoniki Twix
Nie spodziewałam się, że batoniki wyjdą identyczne jak te oryginalne :) Przepyszne kruche ciasteczka, które są mięciutkie doskonale pasują do tych batoników :) Najlepsze. Gorąco polecam. Będziecie zaskoczeni efektem końcowym ;) Buźki :*
Składniki :
( na ok.40 sztuk )
Kruche ciasteczka :
- 250g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 100g masła,
- 1 łyżka śmietanki (18%),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo :
- 300g masy kajmakowej (toffi)
- 300g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem tworząc kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 4-5mm i nożem lub radełkiem wycinamy podłużne, prostokątne paski o wymiarach ok. 1,5 cm x 7 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-15 minut do złotego koloru. Studzimy na kratce.
- Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy by stała się bardziej płynna. Przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną płaską końcówką i wyciskamy porcję na każde ciasteczko.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka pokrywamy dokładnie każdy batonik. Odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin ( najlepiej w lodówce ).
Robiłam. Przepyszne 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się !! :)
UsuńNiesamowity przepis... <3
OdpowiedzUsuńTo prawda. Najlepsze batoniki :)
Usuń