Sernik z ananasem

Sernik na szybko :) Dostałam 500g białego sera i stworzyłam serniczek. Podam Wam jednak przepis na sernik z 1 kg sera, pół kilo to jednak za mało :) Do mojego sernika dodałam ananasa , jednak Wy możecie użyć brzoskwiń jak kto lubi ;) Pozdrawiam!





Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego) lub margaryny
  • 3 jajka
Masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 jajka.
Ponadto:
1/3 szklanki cukru ( do bezy),
puszka ananasów
cukier puder do posypania ciasta.


Przygotowanie ciasta:
  1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcierać palcami lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i połączyć ciasto w jednolitą kulę. Schować do lodówki.
  2. Utrzeć miękkie masło z cukrem, następnie po łyżce dodawać ser miksując na jednolitą masę, dodać proszki budyniowe oraz jajka i zmiksować na jednolitą masę.W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka, następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać jeszcze 2 - 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blaszkę o średnicy 25x36cm lub troszkę większą. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część pokroić na plasterki i wylepić nimi spód oraz ok. 2 cm boków formy, podoklejać palcami brakujące miejsca.
  4. Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć pokrojone na plastry połówki ananasa, wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40-45minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty