Sernik z ananasem
Sernik na szybko :) Dostałam 500g białego sera i stworzyłam serniczek. Podam Wam jednak przepis na sernik z 1 kg sera, pół kilo to jednak za mało :) Do mojego sernika dodałam ananasa , jednak Wy możecie użyć brzoskwiń jak kto lubi ;) Pozdrawiam!
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła (zimnego) lub margaryny
- 3 jajka
Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 jajka.
Ponadto:
1/3 szklanki cukru ( do bezy),
puszka ananasów
cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie ciasta:
- Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcierać palcami lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i połączyć ciasto w jednolitą kulę. Schować do lodówki.
- Utrzeć miękkie masło z cukrem, następnie po łyżce dodawać ser miksując na jednolitą masę, dodać proszki budyniowe oraz jajka i zmiksować na jednolitą masę.W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka, następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać jeszcze 2 - 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blaszkę o średnicy 25x36cm lub troszkę większą. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część pokroić na plasterki i wylepić nimi spód oraz ok. 2 cm boków formy, podoklejać palcami brakujące miejsca.
- Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć pokrojone na plastry połówki ananasa, wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40-45minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce, posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz