Strogonow
Pyszny strogonow po mojemu :) Z dodatkiem ogórków konserwowych, papryki, pieczarek. W Internecie znajdziecie bardzo dużo przepisów na strogonow z ogórkiem kiszonym, jednak wypróbujcie mój przepis :) Polecam, zupa jest sycąca można się najeść ;)
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
- 2 papryki,
- 500 g pieczarek,
- 7 ogórków konserwowych,
- 2 cebule,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 2 łyżki śmietany
- 1 litr wody,
- 3 łyżki mąki,
- 1-2 łyżki musztardy,
- 4 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- olej do smażenia,
- papryka ostra, papryka słodka, czosnek, papryka wędzona, sól i pieprz (wszystko do smaku).
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Cebulę i pieczarki kroimy, podsmażamy na oleju lub maśle i dodajemy do mięsa.
- Dusimy do miękkości. Paprykę i ogórki kroimy i dodajemy do zupy. Dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Pod koniec dodajemy koncentrat i śmietanę. Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Podajemy z pieczywem :)
Komentarze
Prześlij komentarz