Strogonow

Pyszny strogonow po mojemu :) Z dodatkiem ogórków konserwowych, papryki, pieczarek. W Internecie znajdziecie bardzo dużo przepisów na strogonow z ogórkiem kiszonym, jednak wypróbujcie mój przepis :) Polecam, zupa jest sycąca można się najeść ;) 





Składniki: 

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 2 papryki,
  • 500 g pieczarek,
  • 7 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1-2 łyżki musztardy,
  • 4 ziela angielskie,
  • 3 liście laurowe,
  • olej do smażenia,
  • papryka ostra, papryka słodka, czosnek, papryka wędzona, sól i pieprz (wszystko do smaku).
Przygotowanie:
  1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Cebulę i pieczarki kroimy, podsmażamy na oleju lub maśle i dodajemy do mięsa.
  4. Dusimy do miękkości. Paprykę i ogórki kroimy i dodajemy do zupy. Dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  5. Pod koniec dodajemy koncentrat i śmietanę. Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Podajemy z pieczywem :) 

Komentarze

Popularne posty