Drożdżowe rogaliki z serem
Najlepszy przepis na rogaliki. Ciasto jest troszkę męczące ;) To znaczy jest bardzo luźne, rozpadające się, ale im mniej będziemy podsypywać mąką tym rogaliki będą puchate, lżejsze i miękkie przez parę dni :) Opłacało się trochę namęczyć. Efekt bardzo zadowalający! :) Polecam ten przepis na ciasto. Nadzienie można dodać różne np. marmoladę, powidła czy budyń :) Najpierw wypróbujcie te z serem. Buźki ;)
Składniki na około 50 małych rogalików:
- 560 g mąki pszennej tortowej,
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych,
- 300 ml mleka,
- 2 jajka,
- 80 g masła, roztopionego,
- 75 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
Ponadto:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- 2 żółtka,
- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem,
- cukier puder do oprószenia.
Do rozczynu potrzebujemy:
- 20 g drożdży świeżych,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 szklanki letniego mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże,
zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka
temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 -
15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim
przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wyglądają bardzo apetycznie! :) Czy zamiast sera można dodać np. Marmolade? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗Można dodać marmoladę☺
Usuń