Placki po węgiersku
Placki są pracochłonne ale warto jest się pomęczyć, żeby zjeść coś pysznego :) U mnie wersja bez pieczarek, jednak podam Wam przepis z pieczarkami. Placki są przepyszne. Wypróbujcie sami ;)
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, schab, szynka),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- 200 g pieczarek,
- słoiczek koncentratu,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- papryka ostra ( wędzona też może być ;) ),
- czosnek w proszku,
- 2 łyżki mąki.
- Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso. Smażyć do zrumienienia i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilę.
- Po usmażeniu mięsa z cebulą, przełożyć je do garnka. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 30 min.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry i przesmażyć na odrobinie oleju. Paprykę pokroić w kostkę.
- Do gulaszu dodać paprykę, pieczarki, koncentrat, paprykę słodką, ostrą i resztę przypraw. Gotować na małym ogniu godzinę.
- Podawać z plackami ziemniaczanymi. Przepis na placki również na blogu. Smacznego :)
Uwielbiam placki po węgiersku ! :) Jutro wypróbuję Pani przepis :) Proszę trzymać kciuki :D
OdpowiedzUsuńBędę trzymać :) Dodaj pieczarki bo ja ostatnio zapomniałam ;) Pozdrawiam!
Usuń