Raffaello
Robiłam już parę razy ciasto raffaello, jednak ten przepis wygrywa :) Udał się chociaż było bardzo ciężko, ponieważ spaliłam mikser przy ubijaniu śmietany i myślałam, że już nic z tego ;) Ubiłam śmietankę...blenderem :D Mam nadzieję,że Wam wszystko się uda. Buźki :)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
- 500 ml śmietany 36%,
- Ser mascarpone 250 g,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1 biała czekolada.
- 100 g wiórków kokosowych (do obsypania ciasta),
- 4-5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki,
- Blacha o wymiarach 21/21 cm,
- Tłuszcz do wysmarowania blachy, oraz bułka tarta do wysypania blachy.
- Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypywać cukier i dodać żółtka (na przemian), aż do wyczerpania.
- Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i przesiać do ciasta, dokładnie wymieszać szpatułką. Blachę o wymiarach 21/21 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać ciasto biszkoptowe.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić na około 30-40 min do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na trzy części.
- Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do schłodzonej śmietany, wsypać cukier, ubić na sztywno krem, następnie dodać serek mascarpone i wlać wystudzoną czekoladę oraz wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać robotem.
- Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem z czerwonej porzeczki, na niego nałożyć krem z bitej śmietany i przykryć następnym blatem biszkoptu. Na biszkopt nałożyć ponownie krem i przykryć trzecim blatem biszkoptu. Część kremu zostawić do wysmarowania ciasta z zewnątrz. Po posmarowaniu wysypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂
UsuńCiasto wyszło cudowne ! :) Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się 🙂
UsuńNajlepszy przepis 🙂
OdpowiedzUsuń