Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Świetna propozycja na obiad :) Jeżeli znudziły się Wam kotlety mielone, pulpety czy zapiekanki z mięsem mielonym to wypróbujcie taki przepis :) Polecam.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 300g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 opakowanie Fix spaghetti bolognese,
- 400g pomidorów z puszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 80g sera żółtego,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.
- Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu, tak aby powstały łódeczki.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.
- Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Fix bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.
- Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
- Posyp ziemniaki startym serem. Piecz w temp.220 stopni C przez 10 minut. ;)
Ciekawe połączenie :) Jeszcze takich ziemniaków nie jadłam :D ale na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić z młodych ziemniaków :)
UsuńPyszne, wczoraj robiłam. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń