Kruche ciasto ze śliwkami :)

Proste i pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Każdemu posmakuje, polecam mój przepis :) 





Forma 20/30 lub 24/34 ;)
Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - około 300- 320 g,
  • 200g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • do 1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem.
Kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 60 g miękkiego masła.
Wszystkie składniki umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami.

Przygotowanie:

  1. W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
  3. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). 
  4. Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię.
  5. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij paski z ciasta, ułóż na śliwkach. Posyp kruszonką :)
  6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.


Komentarze

Popularne posty