Kurczak w sosie szpinakowym
Szybkie i pyszne danie, filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Zamiast sera gorgonzoli można dodać ser camembert lub topiony.
Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
- 2 plasterki cienko pokrojonego boczku (lub 2 kawałki suszonych pomidorów)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sos szpinakowy:
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szpinaku
- 80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30% lub 18% do zup i sosów
- 40 g sera gorgonzola
- po 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Filety doprawić solą i pieprzem, nasmarować startym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec bez przykrycia przez 35 minut.
Sos szpinakowy
- Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć starty czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez chwilę aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę oraz ser i mieszać aż ser się rozpuści, przez ok. 1-2 minuty. Posypać obydwiema mąkami, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia, doprawić gałką muszkatołową.
Pieczenie
- Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
- Na upieczonego kurczaka wyłożyć sos szpinakowy, posypać zrumienionym boczkiem (lub posiekanymi suszonymi pomidorami).
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis! Nie mogłam przekonać moich dzieci do szpinaku, ale w takiej kompozycji jadly aż im się uszy trzęsły.
OdpowiedzUsuń