Zupa krem ze świeżych pomidorów

Pyszna słodko-kwaśna zupa. Gotowa w 20 minut :) Najlepiej smakuje podana z grzankami :)



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 - 3 ząbki czosnku,
  • 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżeczki cukru (do smaku. Można dodać więcej),
  • 250 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego,
  • bazylia,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • grzanki.

Przygotowanie:

  • W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, odciąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. 
  • Dodać ocet i cukier. Wlać gorący bulion i znów zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Dodać paprykę słodką i ostrą.
  • Zmiksować ręcznym blenderem, ale niekoniecznie na idealnie gładki krem i gotować przez 1 minutę. Przyprawić solą, pieprzem. Podawać z grzankami i świeżą bazylią :)

Komentarze

  1. Super propozycja! Uwielbiam pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wypróbowałam Pani przepis. Zupka wyszła przepyszna. Wszyscy domownicy byli zachwyceni jej smakiem, a zwłaszcza moje córka Kasia, która uwielbia pomidory. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty