Filet z kurczaka z piekarnika
Pieczony filet z kurczaka z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Prawie jak Caprese ;) Zamiast pomidorów można dodać paprykę :)
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 pomidor
- bazylia
- oliwa lub olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Filety naciąć w 4 - 5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, nie przecinając mięsa do końca. Dokładnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem oraz łyżką oliwy.
- Mozzarellę i pomidora pokroić na cienkie plasterki (tyle plasterków ile nacięć), doprawić solą i włożyć w nacięcia w filetach. Wcisnąć też po listku bazylii.
- Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut. Posypać świeżą bazylią. Podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem np, bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz