Zupa serowa

Pyszna i bardzo szybka zupa serowa. Najlepiej smakuję z grzankami ;)


Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łącznie 300 g sera: topiony, pleśniowy (może być sam topiony)
  • 2 średnie cebule,
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • po szczypcie pieprzu i tymianku
Grzanki:
  • 4 kromki chleba
  • 1 łyżka oleju
  • sól, czosnek granulowany
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojony na kawałeczki chleb, posyp solą i czosnkiem. Podsmaż do zrumienienia.
Przygotowanie:

  1. W garnku, roztop łyżkę masła. Cebule obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka dodaj poszatkowane cebule i podsmaż dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obierz trzy większe ząbki czosnku i pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż do zrumienienia.
  3. Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem wlej 700 ml bulionu. 
  4. Do zupy, w pierwszej kolejności dodaj ser pleśniowy. Zupę doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika i ciągle ją mieszając rozdrabniaj sery w zupie. 
  5. Po kilku minutach dodaj też serek topiony i mieszaj zupę do momentu, gdy zrobi się jednolita. Nie gotuj jej jednak zbyt długo. Dopraw do smaku solą lub pieprzem ;)
  6. Zupę podawaj z grzankami.







Komentarze

Popularne posty