Zupa serowa
Pyszna i bardzo szybka zupa serowa. Najlepiej smakuję z grzankami ;)
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- łącznie 300 g sera: topiony, pleśniowy (może być sam topiony)
- 2 średnie cebule,
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwy
- po szczypcie pieprzu i tymianku
Grzanki:
- 4 kromki chleba
- 1 łyżka oleju
- sól, czosnek granulowany
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojony na kawałeczki chleb, posyp solą i czosnkiem. Podsmaż do zrumienienia.
Przygotowanie:
- W garnku, roztop łyżkę masła. Cebule obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka dodaj poszatkowane cebule i podsmaż dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obierz trzy większe ząbki czosnku i pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż do zrumienienia.
- Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem wlej 700 ml bulionu.
- Do zupy, w pierwszej kolejności dodaj ser pleśniowy. Zupę doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika i ciągle ją mieszając rozdrabniaj sery w zupie.
- Po kilku minutach dodaj też serek topiony i mieszaj zupę do momentu, gdy zrobi się jednolita. Nie gotuj jej jednak zbyt długo. Dopraw do smaku solą lub pieprzem ;)
- Zupę podawaj z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz