Biszkopt idealny
Najlepszy biszkopt. Naprawdę bardzo polecam ten przepis, nigdy mnie nie zawiódł :) Zawsze wychodzi idealny, wysoki i przepyszny.
Składniki na biszkopt:
- 7 jaj, w temp. pokojowej,
- 1 szklanka (200 g) cukru,
- 1 szklanka (144 g) mąki pszennej,
- 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
- W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
- Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
- Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.
Komentarze
Prześlij komentarz