Pyzy z mięsem :)

Bardzo lubię pyzy, knedle czy kluski śląskie z sosem. Zostało mi mięso z rosołu i postanowiłam tym razem zrobić pyzy. Przepyszne, mięciutkie idealne na obiad :) 








Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz,
  • 1 kg mięsa (u mnie z rosołu: kurczak, wołowina, indyk),
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • cebula, boczek.
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
  2. Mięso obieramy, podlewamy bulionem i blendujemy lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki i dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypujemy tyle mąki ile było ziemniaków i dodajemy jajko, zagniatamy. 
  4. Z ciasta formujemy kuleczki i wkładamy do środka 1 łyżeczkę mięsnego farszu, dobrze zagniatamy.
  5. Wodę zagotować z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wkładać pyzy i gotować ok. 7-10 min na małym ogniu. 
  6. Cebulę i boczek podsmażyć do złotego koloru i polać pyzy.



Komentarze

Popularne posty