Zupa krem ze świeżych pomidorów
Pyszna słodko-kwaśna zupa. Gotowa w 20 minut :) Najlepiej smakuje podana z grzankami :)
Składniki:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 cebula,
- 2 - 3 ząbki czosnku,
- 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów,
- 1 łyżka octu,
- 2 łyżeczki cukru (do smaku. Można dodać więcej),
- 250 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego,
- bazylia,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej,
- grzanki.
Przygotowanie:
- W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, odciąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do garnka.
- Dodać ocet i cukier. Wlać gorący bulion i znów zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Dodać paprykę słodką i ostrą.
- Zmiksować ręcznym blenderem, ale niekoniecznie na idealnie gładki krem i gotować przez 1 minutę. Przyprawić solą, pieprzem. Podawać z grzankami i świeżą bazylią :)
Super propozycja! Uwielbiam pomidory :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam Pani przepis. Zupka wyszła przepyszna. Wszyscy domownicy byli zachwyceni jej smakiem, a zwłaszcza moje córka Kasia, która uwielbia pomidory. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń