Recipes
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Moje pierwsze pączki, które zrobiłam sama od początku do końca :) Nigdy nam nie wychodziły, zawsze były spalone i surowe w środku a ten przepis jest idealny na przepyszne pączki :)







Składniki: 
  • 0,5 l. mleka,
  • 1 kg mąki,
  • 100 g drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 kieliszki wódki,
  • 2 kieliszki oleju,
  • 4 jajka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzewamy. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka, następnie wsypujemy cukier i przesiewamy szklankę mąki, chwilę mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min w ciepłe miejsce.
  2. 4 jajka z dodatkiem dwóch żółtek chwilę roztrzepujemy. 
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, 2 kieliszki oleju, 2 kieliszki wódki oraz przesianą pozostałą mąkę. Wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja, powinno odchodzić od ręki.
  4. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
  5. I sposób: Po 30 min ciasto bardzo ładnie nam wyrośnie. Odrywamy małe kawałki i tworzymy małe kuleczki (wielkości mandarynki ;) ) Rozpłaszczamy ciasto i dodajemy pół łyżeczki marmolady, dokładnie sklejamy i formujemy kuleczki. Zrobione kuleczki odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  6. II sposób: Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm- 1,5 cm, wyciąć szklanką kółeczka, najładniejsze pączki wychodzą wycięte ze szklanki o średnicy 8 cm. Na każdy krążek nakładamy po pół łyżeczki marmolady. Dokładnie sklejamy i tworzymy kuleczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
  7. Wyrośnięte pączki smażymy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Pączki wrzucamy na olej płaską częścią do góry. Ogień pod garnkiem nie może być zbyt duży, ponieważ pączki mogą nam się spalić. Smażymy na rumiano z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy.
  8. Pączki można posypać cukrem pudrem lub lukrem :) Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. Przepiękne paczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne się pani udały :) moje zawsze są strasznie ciemne..😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) trzeba próbować , moje też przeważnie wychodziły czarne :)

      Usuń
  3. Świetne ! Jutro będę robić z budyniem i masą krówkową 😏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też będę robić w weekend z budyniem i powidłami śliwkowymi :)

      Usuń
  4. Robiłam. Najlepszy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna