Naleśniki w syropie pomarańczowym
Pomarańcze
są doskonałą przekąską samą w sobie. Idealnie nadają się też jako
składnik dań słonych i deserów.Warto wypróbować je jako syrop do
naleśników.Najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :)
Składniki(2 porcje):
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju,
- 4 pomarańcze,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
- Zrób naleśniki- wymieszaj składniki ciasta (mąkę, mleko,jajko,sól,olej), smaż na rozgrzanej patelni cienkie placki, na jasnozłote z obu stron.
- Na drugą patelnię wsyp cukier, dodaj sok z 1/2 pomarańczy i otartą skórkę. Smaż kilka minut, aż płyn zbrązowieje. Dolej sok wyciśnięty z pozostałych pomarańczy, gotuj do zgęstnienia. Do sosu włóż naleśniki, wyłącz gaz, dodaj masło. Wymieszaj, podawaj na ciepło. :)
Jak dobrze ze pomarancze sa teraz tansze :D szukalam takiego przepisu. Jutro podam na deser, wyglądaja pieknie :*
OdpowiedzUsuńNa pewno będziesz zachwycona ;) daj znać czy smakowały ;)
UsuńDziś je robilam. Przepyszne naprawdę :-) :-)
OdpowiedzUsuń