Recipes
Naleśniki w syropie pomarańczowym

Naleśniki w syropie pomarańczowym

 
 Pomarańcze są doskonałą przekąską samą w sobie. Idealnie nadają się też jako składnik dań słonych i deserów.Warto wypróbować je jako syrop do naleśników.Najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :)
 


 
Składniki(2 porcje):
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 pomarańcze,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła.
Przygotowanie: 
  1. Zrób naleśniki- wymieszaj składniki ciasta (mąkę, mleko,jajko,sól,olej), smaż na rozgrzanej patelni cienkie placki, na jasnozłote z obu stron.
  2. Na drugą patelnię wsyp cukier, dodaj sok z 1/2 pomarańczy i otartą skórkę. Smaż kilka minut, aż płyn zbrązowieje. Dolej sok wyciśnięty z pozostałych pomarańczy, gotuj do zgęstnienia. Do sosu włóż naleśniki, wyłącz gaz, dodaj masło. Wymieszaj, podawaj na ciepło. :)

3 komentarze:

  1. Jak dobrze ze pomarancze sa teraz tansze :D szukalam takiego przepisu. Jutro podam na deser, wyglądaja pieknie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będziesz zachwycona ;) daj znać czy smakowały ;)

      Usuń
  2. Dziś je robilam. Przepyszne naprawdę :-) :-)

    OdpowiedzUsuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna