Recipes
Miodownik

Miodownik

Miodownik jest jednym z moich ulubionych ciast :) Zawsze pojawia się na święta w moim rodzinnym domu. Ciasto jest pyszne miodowe z przepysznym kremem, przełożone powidłami śliwkowymi. Polecam :) Najlepiej ciasto upiec parę dni przed podaniem, ponieważ ciasto po wystudzeniu jest twarde i z czasem mięknie :)



Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej,
  • 130 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,  
  •  1 słoik powideł śliwkowych.
 Krem:

  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 750ml mleka,
  • 120g cukru,
  • 200g masła,
  • 100g cukru pudru.
Przygotowanie:
  1.  Mąkę mieszamy z cukrem, solą sodą lub z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy jajka i miód, szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na 3 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2.  Blachę o wymiarach ok. 23x23 cm wykładamy papierem śniadaniowym i smarujemy odrobiną oleju (w taki sposób będzie nam łatwo wyciągnąć ciasto z formy). Ciasto posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na kształt dna blachy. Przekładamy na do formy, wyrównujemy brzegi i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut (ciasto powinno być złote).
  3.  Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z dwoma kolejnymi ciastami.
  •  Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
  • W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę ,gotujemy ok. 4 minuty  cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
  • Zdejmujemy, studzimy. Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy, aby masa była jednolita.

Ułożenie
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, smarujemy powidłami i wykładamy połowę kremu, na to kolejny blat, powidła, masa i ostatni blat :)

Polewa czekoladowa błyszcząca:
  • 125g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2-3 łyżki wrzątku.
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, gdy cukier puder się rozpuści to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
 


 

2 komentarze:

  1. Wszystkie składniki kupione- jutro testuje przepis :P Trzymaj za mnie kciuki ! :)

    OdpowiedzUsuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna