Recipes
Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

 
Smaczny i lekki krem ;) Smak zupy podkreśli serek topiony dodany w trakcie gotowania.



Składniki: 
  • por 3 szt. małe, tylko białe części
  • ziemniaki- 250 g
  • mleko 3,2% - 150 ml
  • śmietana 12%- 70 g
  • cebula- 1 szt.
  • szynka- 70 g
  • olej rzepakowy- 4 łyżki
  • sól, pieprz.
Przygotowanie: 
  1. Pory oczyść, pokrój na kawałki (zostaw kilka cienkich zielonych plasterków do dekoracji). Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij cebulę, wrzuć ziemniaki i pory, smaż razem 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej 4 szklanki wody i mleko, dodaj sól i pieprz, gotuj na wolnym ogniu 35-40 min.
  2. Plastry szynki pokrój na paseczki, przesmaż razem z plasterkami pora na pozostałym oleju.
  3. Zupę zmiksuj w blenderze ze śmietaną, przypraw do smaku, jeśli to konieczne. Przed podaniem udekoruj podsmażoną szynką i plasterkami pora. 
  4. Zupę podawaj z grzankami lub tostami z serem ;) SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. Pyszna zupa. Z tymi tostami smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna