Zupa krem z porów
Składniki:
- por 3 szt. małe, tylko białe części
- ziemniaki- 250 g
- mleko 3,2% - 150 ml
- śmietana 12%- 70 g
- cebula- 1 szt.
- szynka- 70 g
- olej rzepakowy- 4 łyżki
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pory oczyść, pokrój na kawałki (zostaw kilka cienkich zielonych plasterków do dekoracji). Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij cebulę, wrzuć ziemniaki i pory, smaż razem 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej 4 szklanki wody i mleko, dodaj sól i pieprz, gotuj na wolnym ogniu 35-40 min.
- Plastry szynki pokrój na paseczki, przesmaż razem z plasterkami pora na pozostałym oleju.
- Zupę zmiksuj w blenderze ze śmietaną, przypraw do smaku, jeśli to konieczne. Przed podaniem udekoruj podsmażoną szynką i plasterkami pora.
- Zupę podawaj z grzankami lub tostami z serem ;) SMACZNEGO! :)
Pyszna zupa. Z tymi tostami smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, tosty idealnie do niej pasują ;)
Usuń