Kaszotto z groszkiem
Szybkie i lekkie danie bezmięsne :) W sam raz dla zabieganych i trzymających linie.
Kasza
jęczmienna – chyba najbardziej popularna ze
wszystkich kasz w polskiej
kuchni, cenimy ją za delikatny
smak. Jak sama nazwa wskazuje pozyskuje
się ją z
jęczmienia. Jej właściwości prozdrowotne są związane z
zawartością witaminy PP czyli niacyny, która pomaga
obniżyć
poziom
cholesterolu w organizmie oraz chroni przed
anemią.
Jak wszystkie kasze,
jęczmienna dostarcza dużej ilości
błonnika, pomagającego usprawnić
przemianę materii.
Składniki:
- 300 g kaszy jęczmiennej,
- 2 łyżki masła,
- 200 g pieczarek
- 500 g marchewki z groszkiem (ja użyłam mrożonej),
- 2 średnie cebule,
- 1 szklanka bulionu,
- serek twarogowy ziołowy,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub kolendra.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W garnuszku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć zamrożoną marchewkę z groszkiem i pokrojone w kostkę pieczarki, podsmaż. Następnie wlej bulion, przykryj i duś warzywa do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- Cebulę odbierz, pokrój drobniutko i wrzuć na patelnię na łyżkę rozgrzanego masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej ugotowaną kaszę i wymieszaj. Połącz warzywa z kaszą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż łyżkę sera ziołowego (gotowego albo zrobionego z twarogu i ulubionych ziół), udekoruj gałązkami świeżej natki pietruszki lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz