Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym.
Od tego dania zaczynałam. Nic trudnego, makaron z tego przepisu wychodzi przepyszny :)
Składniki:
- 1 opakowanie grubego makaronu (penne, świderki, tagliatelle itd.),
- 3 filety z kurczaka,
- 30 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- duża śmietana 18%,
- 20 dag startego żółtego sera,
- przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka,
- olej, oliwa z oliwek i łyżka masła do smażenia.
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, a kurczaka w kostkę. Mięso, przyprawiamy papryką, czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Na jednej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso, na drugiej oliwę z masłem i smażymy cebulę.
- Gdy cebula zmięknie dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Kiedy cebula i pieczarki są już miękkie, dodajemy podsmażonego kurczaka. Sos przygotowany ze śmietany, startego sera, pieprzu i czosnku granulowanego dodajemy na patelnię, dokładnie mieszamy i zostawiamy na ogniu przez ok. 7 minut.
- Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Komentarze
Prześlij komentarz