Gofry z bitą śmietaną
Pierwszy raz w życiu robiłam gofry… może dlatego, że nie miałam gofrownicy i niedawno ją dostałam na urodziny od moich przyjaciółek ;) Gofry wyszły pyszne i puszyste. Polecam ten przepis!
Składniki (na mniej więcej 12 sztuk):
Przygotowanie :
- Oddziel żółtko od białka.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, 0,5 łyżki cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Dodaj olej, mleko i żółtko, wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z ciastem.
- Gofrownicę mocno rozgrzej, wlej do niej porcję ciasta i smaż ok. 4 minut.
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru waniliowego.
- Chrupiące gofry podawaj ze śmietaną i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz