Bułeczki śniadaniowe
Przepyszne bułeczki na śniadanie. Polecam wszystkim! :)
Składniki:
- 300 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1,5 łyżki cukru ,
- 1 jajko (rozmącone widelcem),
- 2 łyżki masła,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka słonecznika.
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masełko i dodajemy mleko, podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące.
W garnuszku rozpuszczamy masełko i dodajemy mleko, podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące.
Do kubeczka rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dolewamy ciepłego mleka -tyle by zakryło drożdże.
Mieszamy i odstawiamy aż sobie zaczną żyć i rosnąć, w ciągu kilku minut będziemy mieć pełen kubek drożdży.
Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Później dzielimy ciasto i formujemy bułeczki (dłonie posypcie mąką, będzie łatwiej :)).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką.
Odstawiamy do napuszenia i nagrzewamy piekarnik do 190 – 200 stopni.
Bułeczki można przed pieczeniem z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem
lub roztopionym masełkiem.
Pieczemy bez termoobiegu ok 17-20 min. – aż będą rumiane.
Studzimy na kratce.
Wczoraj wieczorem upiekłam, dziś rano były jak znalazł na śniadanie :) Mąż i dzieci zjadły ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń