Recipes
Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

Pieczony kurczak to wspaniały pomysł na niedzielny obiad, lub kolację :) Kurczak z tego przepisu wychodzi chrupiący i bardzo soczysty. To proste danie polecam :) 



Składniki:
  • 1 cały kurczak (1,5-2 kg), umyty, wyczyszczony i osuszony.
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku i majeranku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka wody na dno naczynia
Przygotowanie:
  1. Kurczaka posmarować olejem lub oliwą. Natrzeć przyprawami, do środka włożyć 5 ząbków czosnku,
  2. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki (piersiami do góry) i wlać na dno około 1 szklankę wody.
  3. Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
  4. Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez godzinę.
  5. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez  30 minut (w temperaturze 180-190 stopni) , aby skórka zrobiła się chrupiąca.
  6. W trakcie pieczenia bez folii podlewamy kurczaka sokiem.
  7. Mięso można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Smacznego ;)

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak jest przepyszny, wyprobuj przepis ;) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Myślę, że wykorzystam przepis na Święta :) Kurczak będzie się wspaniale prezentował na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak świetnie się prezentuje i super smakuje :) Wypróbuj przepis, warto.

      Usuń
  3. Przepyszny!!!! Robilam i naprawde polecam!!!

    OdpowiedzUsuń