Recipes
Drożdżowa gwiazda

Drożdżowa gwiazda


Dziś proponuję drożdżówkę, w troszkę innym wydaniu. Ja zrobiłam ją z nutellą, ale można ją zastąpić dżemem, budyniem czy masą makową,
i wykorzystać w okresie świątecznym. 
 



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
ponadto:
  • 1 rozmącone jajko
  • nutella
Sposób wykonania:
  1. Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
  2. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
  3. Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
  4. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
  6. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
  7. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
  8. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
  9. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia.
  10. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) ok 20 minut.

4 komentarze:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna