Drożdżowa gwiazda
Dziś proponuję drożdżówkę, w troszkę innym wydaniu. Ja zrobiłam ją z nutellą, ale można ją zastąpić dżemem, budyniem czy masą makową,
i wykorzystać w okresie świątecznym.
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- 60 g cukru
- 30 g masła
- 30 g świeżych drożdży
ponadto:
- 1 rozmącone jajko
- nutella
Sposób wykonania:
- Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
- Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
- Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
- Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
- Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
- Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
- Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
- Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia.
- Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) ok 20 minut.
Wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ nutella to chyba jest przepyszną :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
Usuń