Recipes
Chili con Carne

Chili con Carne

 Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili,cebula,czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso

Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.


Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.
Jest to danie bardzo rozgrzewające, polecam na chłodne dni :) 
Składniki :
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone),
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę),
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone),
  • 2-3 puszki pomidorów (bez skóry),
  • 2 szklanki rosołu (z kostki),
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 2 liście laurowe,
  • bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn.
Przygotowanie :
Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować (najlepiej świeżą) bazylią.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z chlebem.


 

2 komentarze:

  1. Wszystkie składniki kupione! Jutro testuję zupkę. Dzięki za przepis! Pozdrawiam ze Śląska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się pochwalić jak wyszło ;) Pozdrawiam :)

      Usuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna