Chili con Carne

To nie jest oryginalny przepis na chili con carne :) Takie zawsze występowało u mnie w moim rodzinnym domu. Polecam wszystkim :)

Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili,cebula,czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso

Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.



Składniki:
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone),
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę),
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone),
  • 2 puszki pomidorów (bez skóry),
  • 2 szklanki rosołu (z kostki),
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 2 liście laurowe,
  • bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn, papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryką, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować (najlepiej świeżą) bazylią.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z chlebem.


 

Komentarze

  1. Wszystkie składniki kupione! Jutro testuję zupkę. Dzięki za przepis! Pozdrawiam ze Śląska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę oszukane to chili con carne ;) Brakuje kuminu, papryki słodkiej, ostrej no i kukurydza - gdzie w oryginale jest kukurydza ??? Nie wspomnę o 1-23 tabliczkach gorzkiej 70% czekolady, która niesamowicie podnosi smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można nie dodawać kukurydzy. U nas od zawsze jadało się z kukurydzą i nie wyobrażam sobie, żeby jej nie było ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty