Szarlotka

Ta szarlotka gości zawsze w moim rodzinnym domu. Zawsze moja mama ją piekła, teraz padło na mnie :) Jest przepyszna, polecam :)
 


 
Składniki:
  • 500 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 1-2 jaja,
  • 120 g śmietany,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1-2 kg jabłek,
  • 100 g cukru do jabłek,
  • cynamon.
Przygotowanie: 
  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, rozgotować z odrobiną wody, dodać cynamon i cukier oraz wymieszać. 
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto półkruche. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min. Oziębione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć ciastem dno blachy, podpiec, a następnie ułożyć przygotowane jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Ciasto nakłuć widelcem.
  3.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w 180 stopni C.

Komentarze

  1. Najlepsza i najłatwiejsza szarlotka. Czesto robię z twojego przepisu na niedziele :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! I to prawda, najprostsza i najszybsza :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty