Rafaello bez pieczenia
Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia :) Najlepsze na drugi dzień!
Składniki:
- 3 szklanki mleka,
- 3 łyżki kopiaste mąki pszennej,
- 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki kokosu,
- 250 g margaryny,
- 2 paczki herbatników lub krakersów :)
Przygotowanie:
- W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia.
- Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać.
- Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ułożyć warstwę herbatników, pierwszą część kremu, drugą warstwę herbatników, drugą część kremu, herbatniki i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce.
Ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńPyszne Raffaello polecam :)
UsuńLubię ciasta z kokosem 🙂
OdpowiedzUsuń