Rafaello bez pieczenia

  Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia :) Najlepsze na drugi dzień!
 

 
 
Składniki:
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki kopiaste mąki pszennej,
  • 3 łyżki kopiaste mąki  ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki kokosu,
  • 250 g margaryny,
  • 2 paczki herbatników lub krakersów :)
 
Przygotowanie:
 
  1. W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy, żeby się nie  przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia.
  2.  Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. 
  3. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Ułożyć warstwę herbatników, pierwszą część kremu, drugą warstwę herbatników, drugą część kremu, herbatniki i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty