Piróg z ciasta drożdżowego
Piróg jest to bułeczka z ciasta drożdżowego. W środku pieczarki i ser :) Najlepiej podać z sosem czosnkowym. Danie dla miłośników ciasta drożdżowego :)
Ciasto :
Farsz :
Sos :
Sałatka :
Sposób przygotowania :
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty
składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy
ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i
lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki
pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser,
przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości
dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi.
Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi
smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i
odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy
liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go
majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w
drobną kostkę.
Uwielbiam takie dania:) Napewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Robiłam go już bardzo dużo razy i nigdy się nie znudzi :)
UsuńCiekawe połączenie ciasta drożdżowego z pieczarkami i serem :) Podobne robiła moja mama, jednak farsz był na wierzchu. Na pewno wypróbuję sposób podania :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń