Recipes
Domowe batoniki Twix

Domowe batoniki Twix

Nie spodziewałam się, że batoniki wyjdą identyczne jak te oryginalne :) Przepyszne kruche ciasteczka, które są mięciutkie doskonale pasują do tych batoników :) Najlepsze. Gorąco polecam. Będziecie zaskoczeni efektem końcowym ;) Buźki :* 







Składniki :
( na ok.40 sztuk )

Kruche ciasteczka :
  • 250g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 100g masła,
  • 1 łyżka śmietanki (18%),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo :
  • 300g masy kajmakowej (toffi)
  • 300g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania :
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem tworząc kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 4-5mm i nożem lub radełkiem wycinamy podłużne, prostokątne paski o wymiarach ok. 1,5 cm x 7 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-15 minut do złotego koloru. Studzimy na kratce.
  3. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy by stała się bardziej płynna. Przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną płaską końcówką i wyciskamy porcję na każde ciasteczko.
  4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka pokrywamy dokładnie każdy batonik. Odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin ( najlepiej w lodówce ).

4 komentarze:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna