Recipes
Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

 Placki są pracochłonne ale warto jest się pomęczyć, żeby zjeść coś pysznego :) U mnie wersja bez pieczarek, jednak podam Wam przepis z pieczarkami. Placki są przepyszne. Wypróbujcie sami ;)
 


Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, schab, szynka),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 200 g pieczarek,
  • słoiczek koncentratu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • papryka ostra ( wędzona też może być ;) ),
  • czosnek w proszku,
  • 2 łyżki mąki.
 Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso. Smażyć do zrumienienia i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilę.
  2.  Po usmażeniu mięsa z cebulą, przełożyć je do garnka. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 30 min.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i przesmażyć na odrobinie oleju. Paprykę pokroić w kostkę.
  4. Do gulaszu dodać paprykę, pieczarki, koncentrat, paprykę słodką, ostrą i resztę przypraw. Gotować na małym ogniu godzinę.
  5. Podawać z plackami ziemniaczanymi. Przepis na placki również na blogu. Smacznego :)
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam placki po węgiersku ! :) Jutro wypróbuję Pani przepis :) Proszę trzymać kciuki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę trzymać :) Dodaj pieczarki bo ja ostatnio zapomniałam ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna